Aluejohtajan kokemusrikas vuosi

Aluejohtajantervehdys2

Kolme aluejohtajakollegaa sekä aikaisempi, nykyinen ja tuleva kansallinen PJ ovat tärkeässä roolissa aluejohtajan tukena (Kuva: Kankaanpään Nuorkauppakamari)

Millainen on ollut vuoteni aluejohtajana eli sekä alue- ja kansallisen tason tekijänä? Minulle nousevat mieleen ihmiset ja vaikuttaminen. Aika virkaan valinnasta kevääseen 2015 asti painottui paljolti toimintasuunnitelmiin ja muuhun sääntömääräiseen tekemiseen, kun taas syyskausi ollut fokusoitu ihmisille. Olen tosi tyytyväinen vuoteen ja on ollut hienoa olla sekä beeläinen että osa aluetiimiä ja keskusliittoa ja saada jakaa kanssanne nämä hetket. Tekemisen ILO on näkynyt. Kasvupolkuni paremmaksi johtajaksi on jatkunut mm. ihmistuntemuksen, itsevarmuuden ja vuorovaikutuksen lisääntymisenä. Olen saanut lisää valmiuksia elämään ja työhön tekemällä oppimalla, jota koulukirjoista ei saa. Nuorkauppakamari on paras järjestö, joka näitä mahdollisuuksia tarjoaa.

Ihmiset ovat tärkein

Aluejohtajavuoteni aikana olen tavannut ihmisiä enemmän kuin koskaan aiemmin elämässäni. Vuosi on ollut vuorovaikutuksen ja tekemisen vuosi, ehdottomasti paras kamarivuoteni. Vuoteen on mahtunut paljon: kk-tapahtumavierailuja, virallisia kokouksia, kamarien vuosijuhlia, projektitapaamisia, tiedottamista kamareiden ja keskusliiton välillä, jatkuvasti aluetiimin ja Keskusliiton kanssa asioiden suunnittelua ja toteuttamista ja paljon muutakin.

Palkitsevaa johtajana toimiessani on ollut saada positiivista palautetta virkani hoitamisesta ja nähdä tiimeissäni oleva innostus, onnistumiset ja yksilöiden kehittyminen. Tuloksellisuuden kannalta, että suunnitelmani muuttuvat energiaksi ja toimiksi.

JC-maailman mahdollisuudet avautuvat uudelle tasolle alueen ja kansallisissa tehtävissä. Alueen tehtävät ovat suunnattu erityisesti niille, jotka haluavat verkostoitua kun alueella ollaan laajemman ihmisjoukon kanssa tekemisissä, ja jatkaa eteenpäin tukemaan toisia onnistumaan. Hienoa on saada olla 2015 puheenjohtajia tukemassa heidän tehtävissään ja viemässä heitä eteenpäin JC-taipaleillaan kun ilokseni moni puheenjohtajistani jatkaa alueviroissa 2016. Meillä on ollut tosi hauskaa yhdessä. Monia haasteitakin on kohdattu ja kun ne on ylitetty, on henkistä kasvua saatu.

Alueelle on saatu lukuisia uusia senaattoreita ja saatu kokea tunteikkaita hetkiä ja kuulla tarinoita kunkin huikeista JC-poluista ja tehdystä suuresta työstä järjestömme eteen. Jatkuvuuden kannalta on ollut ilo seurata uusien aktiivikoejäsenien mukaantuloa toimintaan.

Vaikuttajan roolissa

Aluetekijänä pääset vaikuttamaan 13 kamarin juttuihin, kansallisena tekijänä jo 71 kamarin juttuihin ja myös miten JCI Finland vaikuttaa kansainvälisesti JCI:ssä. Kamari ja aluetason tekijän rooleja voi kiteyttää näin: kamarissa tekeminen on hyvin konkreettista esim. järjestät kamarin kuukausitapahtuman tai toimit toritapahtumassa talkoolaisena. Aluevirassa taas olet tiimin vetäjä ja tiimiisi kuuluu tekijät 13 kamarista. Alueviran tekijä on innostaja ja kamaritason tekijän tuki. Tähän liittyen minulle aluevirat ovat avanneet yrityselämää ajatellen organisaation väliportaan roolia.

Hilpeissä tunnelmissa ”korkeuksissa” alueen puheenjohtajien kanssa Levin vaalikokouksessa.

Aluetiimissä olemme ajaneet yhteisiä vuositeemojamme: tärkeimpänä aluetiimi on kamaritekijöiden tukena ja lisätä vuorovaikutusta kamareihin ja vuorovaikutus onkin ollut aktiivista.

Olemme kannustaneet yhteistyön rakentamista kamareiden välille ja yhteisiä tapahtumia on ollut ja tapahtumia on avattu kivasti toisten kamarien jäsenille. Alueen yhteistä toimintaa ja aluevirkoja olemme tehneet tutuiksi ja tuloksina aluevirat saatiin täytettyä rivakasti ja aluevaalikokouksessa oli kaksi kisaa.

Ainutlaatuista on ollut olla käynnistämässä alueen pitkän tähtäimen suunnitelman SUUNTA B 2020 -prosessia ja viemässä se maaliin asti ja luomassa pohjaa alueen kehitykselle. Tämä on selkeyttänyt beeläisyyden syvimpiä arvoja ja alueidentiteettiämme ja tekemisen ilon merkitystä JC-toiminnassa.

Yhteiskunnallisen vaikuttamisen kannalta B-alueella on ollut huikeita projekteja. Päivä johtajana Kaakossa 1. kerran viiden kamarimme yhteiskonseptina toteutettuna on ollut tuloksekas mm. saaden huikeasti näkyvyyttä, mikä havaittu kansallisellakin tasolla. Vientitykillä on tärkeä rooli kaikkia alueen kamareita yhdistävänä projektina ja alueen kumppaneille.

Keskusliitossa olen saanut nähdä ja itse vaikuttaa suomalaisen nuorkauppakamaritoiminnan kokonaisuuteen. Keskusliiton tiimiytyminen ja yhteishenki on ollut ainutlaatuista kokea ja kokoukset olleet todellista opettavaista hallitustyöskentelyn koulua. Omana teemanani olen nostanut aluetason merkitystä ja aluetoiminnan tuntemusta osana vaalivalmennusta 2016 edistämässä ehdokkaiden ja heidän kauttansa koko suomalaisen JC-toiminnan vaikuttavuutta.

On ollut ilo ja kunnia toimia hienon alueen johtajana.

Hyvää loppuvuotta 2015!

Jarkko Salovaara