Vierailulla vastaanottokeskuksessa

Vastaanottokeskus3

Kotkan nuorkauppakamari tutustui Kotkan vastaanottokeskuksen Koivulan yksikköön ja turvapaikanhakijoiden kanssa tehtävään kansainväliseen työhön 27.1.2016.

Vastaanottokeskuksen johtaja Janne Autio kertoi 16 vuoden kokemuksellaan vaihtelevasta ja ajoittain rankasta arjesta maahanmuuttotyön parissa.

Tätä et tiennyt turvapaikanhakijoista:
• Tulevaisuudessa keskeistä on kuntien löytää riittävästi asuntoja turvapaikanhakijoille, joiden oleskelulupahakemus hyväksytään. Monikohan kunta Suomessa on tähän oikeasti varautunut?
• Vuonna 2015 Suomeen tuli 32748 turvapaikanhakijaa. Vuoden 2016 lukua on erittäin vaikea ennustaa.
• Turvapaikan hakijoilla on oikeus mm. majoitukseen, kielen- ja yhteiskuntatiedon opetukseen, toimeentuloon, oikeusapuun, välttämättömiin sosiaali- ja terveyspalveluihin ja lapsilla on oikeus perusopetukseen.
• Jokaisella turvapaikanhakijalla on oma edustaja, joka auttaa asioinnissa. Kuka vaan meistä voi ryhtyä edustajaksi ja toiminnasta maksetaan pieni korvaus. Ilmoittautua voi suoraan vaikka Janne Autiolle. Tehtävään annetaan koulutus.
• Sosiaalisen median ja älypuhelinten avulla turvapaikanhakijoiden on aikaisempaa helpompaa pitää yhteyttä perheisiinsä.

Ajankohtainen vierailu oli mielenkiintoinen ja opettavainen – monesta asiasta avautui aivan uusia näkökulmia!

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *