Saunakamarista maailmankartalle – Lahden Nuorkauppakamarin yritysvierailu Teknoware Oy

Teknoware vierailu

Viime vuonna Suomen Nuorkauppakamarit valitsivat Teknoware Oy:n vuoden Vientitykiksi. Laskiaistiistaina 9.2.  olikin aika käydä tutustumassa menestystarinaan, jonka vain harva lahtelainen tuntee.

Yritysvierailun isäntänä oli toimitusjohtaja Kai Kauto, joka on työskennellyt toimitusjohtajana yrityksessä vuodesta 2011 lähtien. Teknowaren tarina alkaa kuitenkin jo vuodesta 1972 ja mistäpä muualtakaan kuin saunakamarista.
”Valaistuksessa ryhdyttiin 70-luvulla siirtymään hehkulampuista loisteputkivaloihin. Kalervo Virtanen kehitti saunan kammarissa invertterin, jonka avulla busseihinkin saatiin loisteputkivalaistus”, Kauto kertoo. Myös yksi yrityksen nykyisistä kivijaloista, turvavalaisimien kehittäminen ja valmistus, keksittiin jo Teknowaren perustamisen alkuvaiheessa.

Vuonna 1979 Teknoware muutti Ilmarisentielle ja samoissa tiloissa työskennellään edelleen tänäkin päivänä. Kasvava yritystoiminta tarvitsee kuitenkin myös lisää tilaa ja uusi tehdaslaajennus onkin rakenteilla. Mielenkiintoinen yksityiskohta Teknowaren tarinassa on se, että yrityksen nimi on ollut alusta alkaen sama, vaikka Teknoware kuulostaa 90-luvun teknologiahuuman aikaan keksityltä.

Kolme korttia hihassa

Pohjolan perukoilta, lahtelaisesta saunasta Teknoware on päässyt pitkälle. Vienti Eurooppaan alkoi jo 80-luvulla ja vuonna 1996 yritys pokkasi Tasavallan presidentin vientipalkinnon tunnustuksena poikkeuksellisen merkittävistä vientisaavutuksista. Nyt toimintaa on jo Brasiliasta Arabiemiraatteihin, ja Teknoware onkin ajoneuvojen sisävalaistusjärjestelmien markkinajohtaja maailmassa.

Kauton mukaan syitä Teknowaren menestykseen on useita. ”Strategiaamme kuuluu pitkäjänteinen työ, tasainen kasvu ja riskien välttely. Ihan aina emme ole kuitenkaan pysyneet maltillisessa kasvussa”, Kauto naurahtaa ja viittaa liikevaihdossa näkyvään piikkiin, joka johtuu laajenemisesta Yhdysvaltoihin.

Maltillisten toimien lisäksi Teknowaren valttina on yhtiön laaja-alaisuus. Ajoneuvojen valaistusjärjestelmien ja kiinteistöjen turvavalaistuksen lisäksi lahtelaisyrityksen valoihin voi törmätä myös laivoissa, kuten yhdessä maailman suurimmista risteilijöistä, Oasis of the Seasissa. Kauton mukaan tästä on apua nopeasti muuttuvissa maailmantalouden tilanteissa. ” Jos yksi ala sakkaa, niin kaksi muuta kivijalkaa tasapainottavat tilannetta ja tuovat tilauksia taloon.”

Vaikka Teknoware on neljässäkymmenessä vuodessa valloittanut maailman, ei juuria kuitenkaan unohdeta. Elektroniikka valmistetaan edelleen Lahdessa ja 260 vakituisen työntekijän lisäksi yritys palkkaa vuosittain 40 kesätyöntekijää.

Teksti: Suvi Mononen