Etänä yhteisöllinen

Elämme tällä hetkellä kovin erikoisia aikoja. Ihmiset on ohjeistettu pysymään kotona, tapahtumat on peruttu ja työn tekeminen on siirtynyt nettiin. Viime viikonloppuna piti olla alueen vuosikokous Silja Symphonyllä, jossa oli tarkoitus tavata ystäviä läheltä ja kaukaa, sekä juhlia viime vuoden saavutuksia yhdessä kamarikavereiden kanssa. Vaan toisin kävi, tuli korona ja perui kaiken. Sosiaalisille JC:lle kokousviikonloput ovat kamariarjen suola. Oikeastaan kaikki, missä pääsee tapaamaan kavereitaan, on odotettua ja toivottua. Kuten monen sosiaalisen median päivityksissä vilahtava #paraspaikkaollapoiskotoa hyvin kuvastaa. Vaan mitäs nyt, kun sieltä kotoaan ei saakaan poistua?

Alue C oli nopeasti ajan hermoilla, ja he järjestivät viikonlopuksi aiotun palkintogaalan etänä Youtubessa livestreamina. Myös Teamsin kautta pystyi osallistumaan palkintojen jakoon. Palkintogaalaa oli seuraamassa yli 200 JC:tä ympäri Suomea. Eihän siinä nyt samaan fiilikseen varmastikaan pääse, mutta yritys oli kyllä hyvä! Alueen B puheenjohtajat olivat päättäneet, että #koronaeipysäytä, ja he olivat sopineet samalle ajalle yhteisen Teams palaverin. Ennen palkintogaalaa kokoonnuttiin videoiden välityksellä vaihtamaan kuulumisia ja poksauteltiin skumppapulloja. Yhdessä katsottiin palkintolähetys C:ltä, jonka jälkeen vielä jatkettiin… ihan aamu neljään asti!

Tässä tilanteessa ihminen tarvitsee toista ihmistä. Yhteenkuuluvuuden tunne vahvistaa ja luo positiivistä fiilistä tulevaan. Toisten tapaaminen edes virtuaalisesti, videon välityksellä, antaa energiaa jota neljän seinän sisällä tarvitaan. Vaikea tilanne kannustaa keksimään erilaisia ratkaisuja ja yhdessä niiden sparraaminen on huomattavasti hedelmällisempää. Tuttujen kasvojen näkeminen piristää, ja kun kaikki ovat samassa tilanteessa, se ei tunnu enää niin raskaalta.

Alueen kamareissa on otettu haaste vastaan, ja aloitettu virtuaalisen elämän opettelu. Jo useammassa kamarissa on toteutettu virtuaalisia afterworkejä, peli-iltoja sekä hallituksen kokouksia. Tässä tilanteessa se perhekin pääsee hyvin mukaan, kun virtuaalista Aliasta pystyy pelaamaan lastenkin kanssa. Piirrä ja arvaa peliä voi pelata näyttöä jakamalla ja Paintia hyödyntämällä, virtuaaliset päiväkahvit onnistuu helposti ja virtuaalilounas varmasti piristää. Kannattaa kokeilla, millainen toteutus teillä toimisi! Voisiko joku ilta ottaa “kamarilaisten lapset” -peli-illan, kehittää yhteisen illanistujaisen tai jotakin muuta yhteistä puuhaa. Sopikaa arkeen yhteisiä kahvitaukoja tai ottakaa tiimipuhelu iltalenkin aikaan. Kunhan muistatte tässäkin tilanteessa olla sosiaalisia ja tukea toisianne.

 

Hanna Mattila
Alueviestintäpäällikkö, RIO 2020