Alkuhämmennyksen ja lamaannuksen jälkeen

Korona muokkaa niin ympäröivää maailmaamme kuin omaan maailmankuvaamme luultavasti monelta osin pysyvästi. Nyt tuntuu todella kaukaiselta maaliskuun alun ajat, kun suunnittelimme viimeisiä piirtoja Laivakokouksen koulutustarjonnan osalta ja erityisesti siellä kisattavien alueiden Puhekilpailujen osalta. Lopulta korona-epidemian laajuus alkoi valjeta ja valtiovalta antoi linjauksen suurien yleisötapahtumien perumiseen, mikä tarkoitti, että esimerkiksi Laivakokouksen ja Kansallisen Vuosikokouksen peruuntuminen oli valitettava tosiasia. Monen kamarilaisen mieli synkkeni tulevaisuuden osalta, ja toki harmistus oli etenkin kokouksia järjestelleiden kamarien osalta suuri.

Alkuhämmennyksen ja hetkellisen lamaannuksen jälkeen on ollut ilo nähdä, miten näin poikkeusaikana uudet toimintamallit hakevat muotoaan niin yhteiskunnan toiminnan, työelämän kuin kamaritoiminnankin osalta. On ollut ilo seurata ympäri kamarien toteuttamia virtuaalisia tempauksia, paikallisten yrittäjien tukemista ja mikä suurin ilo, myös kamarien toteuttamia etäkoulutuksia. Ja ei sovi unohtaa esimerkiksi kamareiden etä-afterworkkeja, alueellisia ja kansallisia palkintogaaloja tai palkintogaalojen kisastudioita. Nämä ovat ilahduttaneet paljon näin eristäytyneisyyden keskellä ja luonut uskoa, että yhdessä tästäkin selvitään. Jos viime vuonna tuntui olevan Office365-ympäristön ja Teamsin käytön omaksuminen tahmeaa, on näiden haltuunotto sujunut hieman pakon edessä kuin hujauksessa. Toki varmasti myös monen on pitänyt jo oppia senkin vuoksi, että jälkikasvu hoitaa Teamsin kautta koulutehtäviään kotona niin etevästi.

Koulutusten osalta nostaisin virtuaalisen maljan jo tässä kohtaa hienosti onnistuneille Täys 10 –koulutuskokonaisuuden koulutuksille, joita alueemme Riihimäki-Hyvinkään sekä Mäntäsälän kamarit ovat järjestäneet yhdessä Keski-Uusimaan ja Järvenpään Nuorkauppakamareiden kanssa. Kehottaisin kaikkia kiinnostuneita osallistumaan näihin loistaviin koulutuksiin ja kaikkia alueemme kamareita toteuttamaan koulutustarjontaa jäsenistölle myös näin poikkeusaikana. Alueeltamme löytyy mahtavia kouluttajia, jotka ovat maagisia virtuaalisten ympäristöjen hyödyntäjiä koulutuksissa. Kevät tulee kovaa kyytiä ja katseissa alkaa siintää jo toiveet syksyn kokouksista, joissa onkin sitten omat haasteensa saada vaikkapa puhekilpailut mahtumaan tiukkaan kokousaikatauluun. Kaikesta näistä selvitään, ja SuperB:n malliin tehdään pelkkää timanttia. We’re in this together!

Heikki Mutikainen
Aluekoulutuspäällikkö 2020