Vastuunkantajat – muutoksentekijät

Haluatko sinä muuttaa ympäröivää yhteiskuntaa vai nähdä, kun joku toinen muuttaa sen?

Kun loppuvuodesta 2010 hain Kouvolan Nuorkauppakamariin koejäseneksi, ei minulla ollut hajuakaan, mihin olin liittynyt. Ensimmäiset vuodet kuljin kamarikummin (josta sittemmin tuli aviomies) mukana tapahtumasta toiseen. Kokousviikonloppujen paras anti ei ollut minulle koulutukset ja key notet vaan tulojuhlat, jatkot, seitinohuet päiväkännit ja gaala.

Kunnes jokin muuttui. Alkoi ammatillinen kasvu. Aloin ymmärtää, millaisen verkoston olin saanut käyttööni ja millaisten tyyppien kanssa minulla oli mahdollisuus harrastaa. Vaihtaessani työpaikkaa nuorkauppakamari olikin yhtäkkiä monipuolinen aarreaitta, jota hyödyntää työelämässä – ja siinä sivussa oma kamari hyötyi minusta ja työstäni. Tajusin, että minulla oli käytössä alusta, jossa saatoin käytännössä rajattomasti kouluttautua ja kasvattaa osaamistani. Pandoran lipas oli avattu eikä sitä enää kiinni saanut.

En enää muista, mikä oli tärkein juttu nuorkauppakamarissa vuonna 2011, joka oli ensimmäinen aktiivinen vuoteni koejäsenenä. Ehkä se, että pääsi osallistumaan niin moneen uuteen juttuun.

Mikä on parasta nyt? (Aviomiehen lisäksi) Se, että voin konkreettisesti vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan. Enkä tarkoita vain projekteja, joilla muutetaan Kouvolaa paremmaksi paikaksi olla ja elää. Tarkoitan myös sitä, miten minä ihmisenä voin kasvaa ja kehittyä ja osaltani luoda esimerkiksi parempaa työelämää ja johtajuutta Suomessa. Vaikuttamista kun tapahtuu monella tasolla.

Maailma muuttuu, halusimmepa sitä tai emme. Nuorkauppakamarissa meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä ympärillämme tapahtuu. Vaikka emme voi muuttaa virran suuntaa, voimme oppia luovimaan sen mukana. Sen sijaan, että käyttäisimme energiaa suunnan muuttamiseen, voimme keksiä tapoja hyötyä siitä, mitä virta tuo tullessaan.

Kasvu ja oppiminen tapahtuu epämukavuusalueella. Se on klisee, jota nuorkauppakamarissakin ahkerasti viljellään – ja se pitää paikkansa. Toistamalla rutiineja voi tiettyyn pisteeseen asti kehittyä, mutta jossain pisteessä kehitys lakkaa. Jos juoksee joka kerta saman lenkin samalla sykkeellä, juoksukunto ei parane. Tekemällä aina tuttuja asioita tulee hyväksi niissä, mutta ei opi uutta.

Minä olen rikkonut omia rutiinejani hakeutumalla aina uuteen virkaan (lukuun ottamatta tätä vuotta, kun vedän henkeä ja valmistaudun tulevaan). Olen tehnyt monta virhettä ja epäonnistunutkin välillä, mutta ainakaan en ole jossitellut tai mutkutellut. Se kaikki tekeminen on kertynyt ansioluettelooni isoksi määräksi työelämän osaamista. Asia kirkastui itsellenikin vasta siinä vaiheessa, kun näpyttelin työhakemuksia.

Ympäröivää yhteiskuntaa voi muuttaa vastuunkantajana, mutta ei sivustakatsojana.

Talent pool on nyt auki. Oletko sinä vastuunkantaja vai sivustakatsoja? Haluatko vaikuttaa siihen, mikä on Suomen Nuorkauppakamarien suunta vuonna 2021 ja siitä eteenpäin?

Jos oma kamari on jo nähty ja kaipaat väliin uusia kasvun paikkoja, alueen tai kansallinen virka varmasti haastaa sinut. Pahimmillaan voit todeta vuoden jälkeen, että tulihan tehtyä. Parhaimmillaan olet oppinut jotain sellaista, mitä et uskonut osaavasi, ja siinä sivussa muuttanut palan maailmaa.

 

Taru Mikkonen
Kouvolan Nuorkauppakamarin jäsen,
alue B:n aluejohtaja vuodelta 2019